Sezon grillowy to świetna okazja, by spotkać się z bliskimi i cieszyć się pysznym jedzeniem na świeżym powietrzu. Coraz więcej osób szuka jednak alternatywy dla ciężkostrawnych potraw pełnych tłuszczu. Dlatego przygotowaliśmy zestaw eko i fit przepisów na grilla, które nie tylko są pyszne, ale też lekkie i przyjazne dla zdrowia oraz środowiska.
Grillowane szaszłyki warzywne z tofu
Składniki:
- 1 kostka ekologicznego tofu
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- kilka pieczarek
- oliwa z oliwek extra virgin
- świeże zioła: oregano, tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój tofu w kostkę i zamarynuj w oliwie z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Warzywa pokrój na podobnej wielkości kawałki. Nadziej na patyczki naprzemiennie tofu i warzywa. Grilluj około 10 minut, często obracając.
Grillowane awokado z salsą pomidorową
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- sok z 1 limonki
- świeża kolendra
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół i usuń pestki. Pomidory i cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Awokado grilluj miąższem do dołu przez 2-3 minuty. Podawaj z salsą pomidorową.

Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- garść rukoli
- pestki granatu
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Pokrój warzywa w plastry, skrop oliwą i grilluj do zarumienienia. Wymieszaj z rukolą, posyp pestkami granatu i skrop octem balsamicznym.
Grillowane banany z cynamonem
Składniki:
- 2 banany
- cynamon
- odrobina miodu ekologicznego
Przygotowanie:
Banany przekrój wzdłuż na pół (nie obieraj ze skórki). Posyp cynamonem i grilluj miąższem do góry przez 4-5 minut. Przed podaniem możesz polać odrobiną miodu.
Grillowany filet z kurczaka w marynacie z jogurtu i ziół
Składniki:
- 2 filety z kurczaka z hodowli ekologicznej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: rozmaryn, oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Filety zamarynuj na minimum 1 godzinę. Grilluj po 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i soczyste.

Polędwiczki z indyka z limonką i kolendrą
Składniki:
- 500 g polędwiczek z indyka
- sok i skórka z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki natrzyj oliwą, sokiem i skórką z limonki, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut. Grilluj na średnim ogniu przez około 8 minut, przewracając co jakiś czas. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.
Grillowane kotleciki z chudej wołowiny
Składniki:
- 400 g chudej wołowiny (min. 95% mięsa)
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw. Uformuj małe kotleciki. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aby pozostały soczyste.

Kurczak satay z masłem orzechowym
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki masła orzechowego bez cukru
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego niskosodowego
- sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka w paski. W misce wymieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy i sok z limonki. Zamarynuj kurczaka na co najmniej 1 godzinę. Nadziej paski na patyczki i grilluj 2-3 minuty z każdej strony.
Wszystkie przepisy są lekkie, pełne smaku i idealnie wpisują się w ideęeko i fit grilla!
Artykuł powstał we współpracy z Delikatesy Zdrowia - ekologiczny sklep internetowy.