lasicilia.pl

Najlepsze Irlandzkie Whiskey — To Jakie?

Julianna Olszewska.

6 czerwca 2025

Najlepsze Irlandzkie Whiskey — To Jakie?

Najlepsze Irlandzkie Whiskey — Jeden Łyk, Który Zmieni Wszystko.

Najlepsza irlandzka whiskey to whiskey, wzbogacona nutami karmelu i kwiatów. Słynąca ze swojego delikatnego smaku, śmiało konkuruje z najlepszą szkocką whisky.

Ciężko dokładnie powiedzieć, od kiedy produkuje się whiskey. Jedni uznają XV wiek za jej początek, inni, opierając się na legendach, sądzą, że sztuka destylacji whiskey pochodzi z V wieku. Tak czy inaczej, irlandzka whiskey pewnie jest produkowana od wielu wieków.

Czym jest irlandzka whiskey? Jaka jest różnica między szkocką a irlandzką whiskey? Definicja irlandzkiej whiskey została określona w 1980 w dokumencie Irish Whiskey Act. Jest to whiskey destylowana na wyspie Irlandia lub w Irlandii Północnej. Składniki irlandzkiej whiskey podczas produkcji to zacier zbożowy oraz drożdzy. W akcie, poza tym, zostało wskazane, że prawdziwa irlandzka whiskey to taka, która leżakowała w beczkach na terenie Irlandii co najmniej 3 lata.

Do destylatu, podobnie jak i ze szkocką whisky, dozwolono dodać wodę i karmel. Jednak irlandzka whiskey w porównaniu do szkockiej jest lżejsza w swoim smaku. W jej profilu smakowym dominują nuty kwiatów i orzechów. Najlepsza szkocka whisky charakteryzuje się wyrazistymi nutami torfowego dymu, natomiast irlandzka jest łagodniejsza, bardziej kwiatowa. Ten wyjątkowo delikatny smak irlandzka whiskey zawdzięcza właśnie potrójnej destylacji.

Poza tym jedna kluczowa różnica kryje się w samej nazwie irlandzkiej whiskey. Eksperci zauważają, że w Irlandii, gdy mówi się o prawdziwej dobrej irlandzkiej whiskey — używa się pisowni przez “E”, czyli irish whiskey. Natomiast pisownia bez “E” charakterystyczna jest dla scotch whisky.

Historia Irlandzkiej Whiskey

Jak już powiedzieliśmy, niektóre źródła wskazują na V wiek jako początek irlandzkiej whiskey, inne na VI, a jeszcze inne aż na XV. Poza tym opinie są podzielone, która pojawiła się pierwsza — szkocka whisky czy irlandzka whiskey? Eksperci wskazują irlandzką. Istnieje wiele legend, z których pierwsza pochodzi z V wieku i wspomina o sztuce destylacji whiskey. Irlandzka whiskey jak i większość innych trunków początkowo była traktowana jako lek, a później napój elit.

W wieku XVI whiskey zaczęła upowszechniać się na terenie całej Irlandii i wśród zwykłych ludzi. Już w XVII wieku w Irlandii pojawiły się znane do dziś Tullamore Dew, Bushmills, Jameson i inne, a produkowano whiskey w ponad 1000 destylarniach. W następnych latach irlandzka whiskey przeżyła kilka kryzysów, związanych z wielkim głodem, pierwszą wojną światową, wojnami domowymi i wojnami o niepodległość. W wyniku tego, w latach 1920 na terenie Irlandii zostało tylko dwie destylarni Bushmills i Midleton. W tych czasach produkcja i eksport whiskey zaczęli szybko rosnąć.

Produkcja Irlandzkiej Whiskey

Istnieje kilka tradycyjnych zasad, związanych z produkcją irlandzkiej whiskey. W akcie z 1980 wskazano, że prawdziwa irlandzka whiskey robi się ze słodowanego lub niesłodowanego jęczmienia, a dodać dozwolone wyłącznie wodę lub karmel.

Destylacja irlandzkiej whiskey może odbywać się w dwa sposoby: starszą destylacją kotłową lub destylacją kolumnową. Od wybranego sposobu zależy końcowy smak whiskey: cięższy i mocno aromatyczny zaś lżejszy. Następnie whiskey przechodzi procesy podgrzewania, odseparowania i kondensacji. Ostatnim krokiem w produkcji whiskey jest jej dojrzewanie w magazynach na wyspie Irlandii. Co ciekawe, istnieje zakaz przeprowadzania procesu leżakowania whiskey poza Irlandią, który jest na tyle surowy, że doprowadził do kolejnego zakazu – na eksport whiskey w beczkach.

Kluczowe Różnicy Między Dobrą Szkocką Whisky a Irlandzką

Kluczowa różnica między dobrą szkocką whisky a irlandzką jest taka, że irlandzka whiskey jest łagodniejsza od szkockiej. Związane to przede wszystkim z tym, że irlandzka suszona jest gorącym powietrzem, a dobra szkocka whisky przechodzi proces wędzenia torfowym dymem.

Rodzaje Irlandzkiej Whiskey

Wyróżniamy następne rodzaje irlandzkiej whiskey: Single malt, blended, grain i pot still.

Irish Malt Whiskey

Irish Malt Whiskey to whiskey produkowana wyłącznie z jęczmienia słodowego. Charakterystyczna dla Irish Malt jest trzykrotna destylacja. Według zasad, czas leżakowania jej w beczce musi wynosić co najmniej 3 lata. W rzeczywistości whiskey Irish Malt może leżeć w beczkach znacznie dłużej. Charakteryzuje się ta whiskey owocowym smakiem z nutami wanilii, miodu i karmelu. Irish Malt istnieje dwóch typów:

  • Single Malt to whiskey destylowana z jęczmienia słodowego w jednej destylarni
  • Blended Malt to whiskey produkowana z mieszanki różnych whiskey słodowych, które mogą pochodzić z różnych destylarni.

Single (Pure) Pot Still Whiskey

Single Pot Still Whiskey to whiskey z bardzo ciekawą definicją, a nawet dwoma. Prawna definicja mówi, że to destylowana w alembikach whiskey, od której zostały opłacone należne podatki. Tradycyjna definicja określa, że jest to whiskey produkowana ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Smak Single Pot Still Whiskey charakteryzuje się lekkim aromatem i kremową teksturą. Dokładnie ten whiskey uważa się za unikalny irlandzki! Sprawdzić dostępność tego whiskey można na stronie finespirits.pl.

Irish Grain Whiskey

Whiskey typu Grain produkowana jest z mniej niż 30% słodu jęczmiennego oraz niesłodowanych zbóż typu kukurydzy lub pszenicy. Destylowana whiskey tego typu w kolumnowych aparatach Coffeya. Irlandzka grain whiskey ma łagodny charakter z nutami karmelu, wanilii, kwiatów, owoców oraz miodu.

Irish Blended Whiskey

Irish Blended Whiskey to mieszanka co najmniej dwóch różnych rodzajów whiskey. Profil smakowy tej whiskey zależy od jej składników.

Najlepsza Irlandzka Whiskey

Fine Spirits uważa, że najlepsza irlandzka whiskey to taka, którą my uważamy za najlepszą!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Czym się różni sałatka od surówki? Kluczowe różnice i przepisy
  2. Najlepsze drinki z prosecco i wódką, które musisz spróbować tej wiosny
  3. Pyszne drinki z pulpy mango, które zaskoczą Twoje podniebienie
  4. Szybka i prosta sałatka z zupek chińskich, którą pokochasz
  5. Jak się robi drinki - proste przepisy na pyszne koktajle w domu

Oceń artykuł

Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Autor Julianna Olszewska
Julianna Olszewska

Jestem Julianna Olszewska, pasjonatką kulinariów z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Z wykształcenia jestem kucharzem, a także ukończyłam kursy z zakresu sztuki kulinarnej i dietetyki, co pozwala mi łączyć smak z zdrowiem. Specjalizuję się w kuchni śródziemnomorskiej, a moim celem jest odkrywanie i dzielenie się przepisami, które łączą tradycyjne smaki z nowoczesnymi technikami gotowania. Moje podejście do kulinariów opiera się na poszukiwaniu wysokiej jakości składników oraz ich zrównoważonego wykorzystania, co sprawia, że moje przepisy są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wierzę w siłę dobrego jedzenia, które nie tylko zaspokaja głód, ale także buduje relacje i wspiera lokalne społeczności. Pisząc dla lasicilia.pl, dążę do inspirowania innych do odkrywania radości gotowania oraz do tworzenia pysznych posiłków, które można dzielić z bliskimi. Moim priorytetem jest dostarczanie rzetelnych informacji oraz przepisów, które mogą być z powodzeniem realizowane w każdej kuchni.

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Najlepsze Irlandzkie Whiskey — To Jakie?