3 sposoby na dania z ryżu • przepis • składniki • przygotowanie
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY UDKA
Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.
KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM
Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.
PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM
Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.
GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ
Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.
PODGRZEWAMY RYŻ
Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.
UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.
SMAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.
SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.
GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ
Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.
KROIMY WARZYWA
Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.
SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.
DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR
Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.
SMAŻYMY JAJKA
Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1942 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
485 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
50,9 g
Błonnik
4,8 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Quesadilla z chorizo
Pełna sera i chorizo quesadilla, która dzięki dodatkowi jajek będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje to połączenie!