Cevapcici z ryżem w pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY
i przeciskamy przez praskę.
NATKĘ PIETRUSZKI MYJEMY,
osuszamy i drobno siekamy.
POŁOWĘ WSTAWIAMY DO
lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
FORMUJEMY 20 ROLADEK
(o długości ok.
10 CM) I
wstawiamy na 20 minut do lodówki.
POMIDORY OSĄCZAMY NA
sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml.
DODAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY,
zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut.
DO RYŻU DODAJEMY
kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.
CEVAPCICI SMAŻYMY NA
gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące.
RYŻ DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.
WSKAZÓWKA PODAJEMY Z
dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3046,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
761,6 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
51,4 g
Błonnik
53,6 g
Białko
53,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!

Orzeźwiająca sałatka z melonem
Kiedy na dworze panują upały, apetyt lubi płatać figle. Warto spróbować wtedy lekkiej i pysznej sałatki z melonem.

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!