Chia parfait z domową granolą • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały w słupkach i pokruszone orzechy włoskie.
ROZPUSZCZAMY MIÓD I OLEJ KOKOSOWY
Miód i olej kokosowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuszczą.
ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI
Rozpuszczone składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączymy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIECZEMY GRANOLĘ
Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Co pewien czas mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY DESER CHIA
Do każdego słoika wlewamy ok. 100 ml napoju sojowego waniliowego i dodajemy po 1 łyżce nasion chia, mieszamy. Słoiki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc (ziarenka muszą wciągnąć cały napój).
STUDZIMY GRANOLĘ
Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przesypujemy do pojemnika.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Z lodówki wyciągamy schłodzone desery. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżkek granoli, a następnie dodajemy 1,5 łyżki jogurtu kokosowego. Na wierzchu układamy ulubione owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2644,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1322,3 kcal
Tłuszcz
83,6 g
Węglowodany
111 g
Błonnik
22,6 g
Białko
39,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta czekoladowa à la Nutella
Domowa wersja znanej pasty orzechowo-czekoladowej to propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy. Przygotuj ją z prażonych orzechów i zobacz, jakie to proste!

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!

Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
Niewiele składników – fantastyczny smak! Dzięki prostej sałatce pomidorowej wg przepisu Kingi przywołasz letnie wspomnienia i skorzystasz z sezonu na te wspaniałe produkty! Spróbuj koniecznie.

Szaszłyki z halloumi
Szaszłyki z halloumi to przekąska, bez której trudno się obejść podczas grilla, zwłaszcza w połączeniu z pyszną cukinią. To danie, które zachwyci nie tylko wegetarian.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.

Tatar grzybowy z burratą
Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.