Chutney śliwkowo-gruszkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj jednorazowe filtry do herbaty 4 słoiki o pojemności 175 ml moździerz
ZAGOTOWUJEMY OWOCE Z PRZYPRAWAMI
CEBULĘ OBIERAMY I KROIMY W PIÓRKA.
IMBIR OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ.
ŚLIWKI OBIERAMY, POZBAWIAMY PESTEK.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD NASIENNYCH.
OWOCE KROIMY W KOSTKĘ.
CHILI, JAŁOWIEC I ZIELE ANGIELSKIE GRUBO ROZCIERAMY W MOŹDZIERZU I UMIESZCZAMY W JEDNORAZOWYM FILTRZE DO HERBATY.
DOBRZE ZAMYKAMY.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY Z 2 ŁYŻECZKAMI SOLI I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 3-5 MINUT.
DOPRAWIAMY CHUTNEY DO CHUTNEY
dodajemy 150 ml octu i cukier.
Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.
Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie.
Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
PRZELEWAMY CHUTNEY DO SŁOIKÓW
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1494,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,7 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
93,3 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Słodkie przekąski typu finger food, czyli minipączki z kremem adwokatowym, polecają się na imprezowy stół! Niech zrobią furorę na Twojej sylwestrowej imprezie.