Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie według proporcji podanych na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.
GOTUJEMY BUDYŃ
W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie mleko z budyniem przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ Z GALARETKĄ
Brzoskwinie kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do tężejącej galaretki i całość mieszamy. Na dnie foremki układamy herbatniki. Na nie przekładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy jej powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i całość miksujemy, aż uzyskamy gładki i jednolity krem. Następnie przekładamy go na zestaloną galaretkę i całość ponownie chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Wodę podgrzewamy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dolewamy ją do cukru pudru i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsty lukier.
DEKORUJEMY CIASTO
Na wyjętym z lodówki cieście układamy pozostałe herbatniki i smarujemy je lukrem. Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania, np. tak jak na zdjęciu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3377 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
844,2 kcal
Tłuszcz
48,9 g
Węglowodany
95,4 g
Błonnik
2,1 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Choinki z salami i serem cheddar
Choinki z ciasta francuskiego? Wykorzystaj przepis Kingi i zrób pyszne choinki z serem i salami, które będą smaczną i atrakcyjną przekąską, a także świetną zabawą dla najmłodszych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!