Czekoladowy makaron z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, kakao, sól i nasionka wydrążone z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy jajka, olej, roztopioną czekoladę i odrobinę syropu klonowego. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy więcej syropu klonowego.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.
GOTUJEMY MAKARON
Ciasto kroimy na mniejsze części. Oprószamy mąką i wałkujemy maszynką do makaronu lub wałkiem, aż będzie bardzo cienkie. Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski, przypominające makaron tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odcedzamy. Podajemy z jogurtem naturalnym i dużą ilością świeżych owoców.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2105,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
526,5 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
85,5 g
Błonnik
6,8 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.