Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Mąkę i cukier puder przesiewamy, następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pistacje, sól i masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie siekamy, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy żółtka, jeszcze chwilę siekamy nożem. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
PIECZEMY SPÓD TARTY
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim boki oraz spód formy. Widelcem dziurkujemy ciasto i wkładamy je do zamrażalki na około 10 minut. Mocno schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY GANACHE
Śmietankę z miodem zagotowujemy w małym garnku. Gdy miód się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na wystudzony spód wylewamy ganache. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia masy. Gdy ganache będzie już stabilny, układamy przekrojone na pół truskawki. Posypujemy posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem.
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.
PRZYGOTOWUJEMY ŻEL TRUSKAWKOWY
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DESERU
Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9790,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
9790,9 kcal
Tłuszcz
659,3 g
Węglowodany
846,4 g
Błonnik
150,0 g
Białko
150,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!