Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami • przepis • składniki • przygotowanie
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYDRĄŻAMY DYNIĘ
Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go!). Tak przygotowane połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
POSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, wydrążony miąższ z dyni i kukurydzę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi szałwii, mieszamy.
FASZERUJEMY I PIECZEMY DYNIĘ
Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek dyni, a następnie pieczemy je w piekarniku około 20-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie połówki dyni posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2054,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1027,3 kcal
Tłuszcz
35,5 g
Węglowodany
145,9 g
Błonnik
43,7 g
Białko
43,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Burgery z tofu
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.