Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.
GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS
Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.
DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU
Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.
FASZERUJEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
830,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,2 kcal
Tłuszcz
10,6 g
Węglowodany
74,1 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa chrzanowa na zakwasie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.

Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.