Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MROŻONE TRUSKAWKI
rozmrażamy, miksujemy z niewielką ilością cukru brązowego (ilość cukru zależy od słodkości truskawek).
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
ZMIKSOWANE TRUSKAWKI ZAGOTOWUJEMY
w rondelku z sokiem z limonki i cukrem wanilinowym.
DO TRUSKAWEK DODAJEMY
namoczoną w wodzie żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO
przestygnięcia.
NASTĘPNIE PRZELEWAMY DO
kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki do zestalenia (na około 2 godziny).
DO MISECZKI WLEWAMY
jogurt, mieszamy go z cukrem pudrem.
JOGURT PRZELEWAMY DO
syfonu, który nabijamy 2 nabojami i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
GALARETKĘ DEKORUJEMY SPIENIONYM
jogurtem z syfonu lub bitą śmietaną, świeżymi owocami, pałeczkami oraz listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1005,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,4 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
11,0 g
Białko
11,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!