Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart Przygotuj wcześniej: Szpinak rozmrozić i bardzo dobrze wycisnąć. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
MIELENIE PIEPRZU ZIARENKA RÓŻOWEGO
PIEPRZU WRZUCIĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO I ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY , PO CZYM PRZESYPAĆ DO INNEGO NACZYNIA.
PRZYGOTOWANIE CIASTA SZPINAKOWEGO SZPINAK
włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
Dodać mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia i 2 szczypty soli, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
Przełożyć ciasto do innego naczynia i odstawić na 10 minut.
Umyć pojemnik miksujący.
PRZYGOTOWANIE KREMU SEROWEGO DO
pojemnika włożyć ser, koperek, sok i skórkę z cytryny, chrzan, po 2 szczypty soli i pieprzu.
Mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.
Krem serowy przełożyć do innego naczynia, ponownie przyprawić solą i pieprzem.
PIECZENIE I UKŁADANIE GOFRÓW
Z ciasta szpinakowego upiec 4 gofry i ostudzić je na kratce do ciasta.
Kremem serowym posmarować 3 gofry, odłożyć 2 łyżki kremu.
Podzielić łososia na 4 kawałki, 3 kawałki położyć na posmarowanych gofrach.
Ułożyć gofry jeden na drugim, przykryć nieposmarowanym gofrem.
DEKOROWANIE GOFRÓW TORT Z
gofrów posmarować pozostałym kremem serowym, udekorować łososiem, kawiorem i ziarenkami pieprzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3515,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
879 kcal
Tłuszcz
64 g
Węglowodany
50,5 g
Błonnik
0,8 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
Jakie są te czekoladki bez dodatku cukru? Rozpływające się w ustach i pełne orzechowego smaku! Skorzystaj z pomocy termorobota MC Smart i ciesz się tymi domowymi słodkościami.

Ciasto ucierane ze śliwkami
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!

3 słodkie pasty kanapkowe
Trzy pasty kanapkowe – z wiórków kokosowych, pistacji i pestek dyni. Która stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do śniadania? Wypróbuj przepisy Pawła!

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!