Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy • przepis • składniki • przygotowanie
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZANEGO GRILLA
blender Sposób przygotowania Arbuza obieramy ze skóry i kroimy wplastry o grubości ok. 1 CM.
JEŚLI MIÓD NIE
jest płynny, rozpuszczamy go w rondelku.
PLASTRY ARBUZA SMARUJEMY
miodem i wykładamy na kratę mocno rozgrzanego grilla.
GRILLUJEMY OKOŁO 3
minuty.
MANGO OBIERAMY, KROIMY
na mniejsze kawałki i miksujemy, dodajemy sok z limonki oraz kilka listków melisy.
NA TALERZ WYKŁADAMY
grillowanego arbuza, sos z mango przekładamy do miseczki. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: borówkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
562 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
281 kcal
Tłuszcz
1,4 g
Węglowodany
71,3 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie „Wellness”
Owocowo-warzywny, bardzo orzeźwiający i tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. Przygotuj koktajl „Wellness” wg przepisu Kingi: niech w szklance zagości porcja słońca!

Ceviche z tuńczyka w puszce
Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!

Biszkopt - przepis podstawowy
Pyszny deser zaczyna się od dobrego biszkoptu, dlatego skorzystaj z naszego przepisu, a później przygotuj swoje ulubione ciasto.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki bananowe z czekoladą
Ekspresowe, puszyste placuszki bananowe idealne na leniwe śniadanie. Wypróbuj ten przepis z dodatkową porcją białka i rozpocznij nowy dzień na słodko!

Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę!

Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.