Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRUSZKI GRUSZKI MYJEMY,
kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE: mieszamy.
GRUSZKI UKŁADAMY NA
rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem.
NASTĘPNIE GRUSZKI PRZEWRACAMY
na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.
MARYNATA DO FILETÓW
Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami).
3 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki. LIMONKĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.
GARŚĆ ŚWIEŻEGO TYMIANKU
drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
skórkę z limonki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY
niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. MIESZAMY.
FILETY Z PIERSI
indyka Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.
OBTACZAMY WE WCZEŚNIEJ
przygotowanej marynacie.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY MNIEJ
więcej 35-45 ml sosu sojowego.
MIĘSO INDYKA MARYNUJEMY
nie dłużej niż 20 minut.
FILETY KŁADZIEMY NA
grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony).
NASTĘPNIE FILETY KŁADZIEMY
w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.
DRESSING DO SAŁATY
Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
2 OPAKOWANIA MIKSU
sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. MIESZAMY.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA
kruszymy i dodajemy do sałaty.
JAK PODAWAĆ KAWAŁKI
indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. OBOK UKŁADAMY: gruszki.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻYM
tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
DANIE PODAJEMY Z
wcześniej przygotowaną sałatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2256 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
564 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
69,4 g
Błonnik
23,3 g
Białko
23,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!

Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!