Jabłka pod wegańską kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYDRĄŻAMY JABŁKA
Jabłka przekrawamy na pół, gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżki. Każdą połówkę jabłka umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej. Arkusz folii powinien być na tyle szeroki, by jabłka można było owinąć nim w całości.
PRZYPRAWIAMY JABŁKA
Cynamon łączymy w miseczce z 3 łyżkami cukru trzcinowego. Mieszamy i równomiernie posypujemy miąższ jabłek.
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ KRUSZONKĘ
W drugiej misce dokładnie mieszamy olej kokosowy, pozostałą ilość cukru, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zagłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy obficie wegańską kruszonką.
GRILLUJEMY LUB PIECZEMY JABŁKA
Jabłka z kruszonką zamykamy w folii aluminiowej i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla lub na blasze do pieczenia. Grillujemy ok. 20 minut lub pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODAJEMY JABŁKA
Ostrożnie otwieramy gorące sakiewki z jabłkami i przekładamy je na talerze. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z porcją jogurtu roślinnego. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2254,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
563,7 kcal
Tłuszcz
29,1 g
Węglowodany
74,9 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Zupa instant
Przygotuj bazę do zupy, która doskonale sprawdzi się jako lunch w pracy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!