Jagnięcina w marynacie musztardowej • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W MISECZCE
mieszamy ocet, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, musztardę oraz bardzo drobno pokrojoną szalotkę.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą oraz pieprzem cayenne.
DO MARYNATY WKŁADAMY
kotlety jagnięce i dokładnie je nacieramy.
ODSTAWIAMY NA 15
minut.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ GRILLOWĄ,
delikatnie smarujemy ją olejem i układamy na niej kotleciki.
SMAŻYMY OK.
5-7 MINUT Z
każdej strony.
ZDEJMUJEMY PATELNIĘ Z
ognia i przed podaniem odstawiamy mięso na mniej więcej 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1420 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355 kcal
Tłuszcz
30,8 g
Węglowodany
2,8 g
Błonnik
16,6 g
Białko
16,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Pęczotto z burakiem i kozim serem
Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!