Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
lub brytfannę z przykryciem, moździerz.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
temperatury 200-210°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I
osuszoną kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą.
LIMONKI NACINAMY W
równych odstępach i delikatnie naciskamy.
KACZKĘ OD ŚRODKA
nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki).
DO ŚRODKA WKŁADAMY
również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki.
KACZKĘ ZAMYKAMY SZCZELNIE
- nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek.
DOPRAWIAMY Z ZEWNĄTRZ
odrobiną soli.
KACZKĘ WKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut.
OBRANĄ I POKROJONĄ
w ukośne plastry o szerokości ok.
2-3 CM MARCHEWKĘ
wrzucamy do miski, dodajemy umyte, przekrojone na pół ziemniaki.
DO WARZYW DODAJEMY
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu.
WARZYWA UKŁADAMY DOOKOŁA
zapieczonej kaczki w brytfannie.
CAŁOŚĆ POLEWAMY 200-250
ml jasnego piwa.
KACZKĘ I WARZYWA
pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C.
POWIDŁA ŚLIWKOWE PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
TAK PRZYGOTOWANĄ GLAZURĄ
polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i zrobi się chrupiąca), w temperaturze 200-210°C (termoobieg).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7114,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1185,8 kcal
Tłuszcz
99,6 g
Węglowodany
36,4 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!

Babka na oleju
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.