Kaczka w czerwonym winie i powidłach • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
Folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Korzeń selera obierz, pokrój w kostkę 2 x 2 cm, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, zalej wodą i odstaw na czas przygotowywania kaczki.
PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY
na korpus, piersi i uda.
Z KORPUSU POZOSTAŁEGO
po dzieleniu kaczki gotujemy wywar.
SKÓRĘ NA PIERSIACH
kaczki delikatnie nacinamy (tak, by nie przeciąć mięsa).
Z UD WYCINAMY
kości (zostawiamy tylko jedną kość udową) i dodajemy je do wywaru.
KACZKĘ OD STRONY
mięsa doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
PIERSI I UDA
od strony skóry kładziemy na zimnej patelni, smażymy na niezbyt dużym ogniu.
KIEDY MIĘSO OD
strony skóry zarumieni się, odwracamy je na drugą stronę.
MIĘSO PRZEKŁADAMY Z
patelni do naczynia żeliwnego.
WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO SELERA
odcedzamy, doprawiamy 2 ząbkami czosnku pokrojonego w plastry oraz 2 płaskimi łyżeczkami miodu, kilkoma gałązkami świeżego tymianku, niewielką ilością oleju, niewielką ilością przygotowanego masła, białym pieprzem, solą oraz niewielką ilością skórki z pomarańczy.
FOLIĘ ALUMINIOWĄ SKŁADAMY,
nadając jej kształt kieszonki, wkładamy do niej zamarynowany seler, zamykamy szczelnie kieszonkę.
CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180°C mniej więcej na 30 minut.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso kaczki, przekładamy cebulę pokrojoną w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki oraz liście laurowe i goździki.
CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY DO
momentu zeszklenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY 1
łyżkę skórki startej z pomarańczy oraz 1 łyżeczkę miodu.
CHWILĘ PRZESMAŻAMY, NASTĘPNIE
zawartość patelni przekładamy do naczynia, do którego wcześniej już przełożyliśmy mięso kaczki.
DODAJEMY KILKA POKROJONYCH
suszonych śliwek oraz 2 łyżki powideł śliwkowych.
POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.
FILETY Z POMARAŃCZY
(niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) wraz z sokiem, pozostałą ilość masła, czerwone wino wytrawne oraz sok jabłkowy dodajemy do naczynia.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY ŚWIEŻYM
tymiankiem oraz niewielką ilością wcześniej przygotowanego wywaru z kaczki.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE
gotujemy na wolnym ogniu minimum godzinę.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu mięso kaczki wykładamy na talerz i na chwilę odstawiamy.
POZOSTAŁY W NACZYNIU
sos doprawiamy białym pieprzem (jeśli jest taka potrzeba, możemy również dodać trochę więcej powideł), całość mieszamy, chwilkę redukujemy.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos ze śliwkami, cebulą oraz wszystkimi przyprawami, na sosie układamy kawałki kaczki, dookoła mięsa układamy kawałki selera oraz dekorujemy filetami z pomarańczy i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8398 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2099,5 kcal
Tłuszcz
183,9 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Wieniec wielkanocny
Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.

Ciasto ucierane ze śliwkami
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!