Kanapka rybaka • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POR ZE ŚMIETANĄ
20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekanepory, solimy, chwilę smażymy, nie mieszając. Mieszamy por, a gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%. Na chwilę zwiększamy ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Por ze śmietaną przekładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i chrzan. Mieszamy. Studzimy.
SKŁADAMY KANAPKI
Pistacje miażdżymy w moździerzu tak, by były widoczne ich części. Cytrynę obieramy, wycinamy z niej segmenty, pozbywamy się pestek. Segmenty cytryny kroimy na mniejsze części.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2376,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
594 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
75 g
Błonnik
7,1 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Kawowe babeczki z kubka
Nie masz piekarnika? Nie martw się! Z superprzepisem Pawła Małeckiego upieczesz pyszne babeczki w… kuchence mikrofalowej. Sprawdź, jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Jesienna owsianka
Rozgrzewająca owsianka z dodatkiem cynamonu, idealna na jesienne śniadanie. Spróbuj, jaka jest pyszna!

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Kanapki z hummusem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!