Karp pieczony w cebuli • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KARPIA
Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
PIECZEMY KARPIA
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonej cebuli. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, układamy przesmażone kawałki karpia. Rybę delikatnie nakrywamy z wierzchu drugą połową cebuli.
PODAJEMY DANIE
Upieczonego karpia z cebulką podajemy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1521,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
380,4 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
25,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Słodki chlebek skubany
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!