Kokosowa zupa curry z marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA SUCHEJ
patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach.
ZDEJMUJEMY JE Z
patelni i studzimy.
W GARNKU O
grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy.
WRZUCAMY POKROJONĄ CEBULĘ
, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir .
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY RAZEM
przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
w talarki marchew , miód oraz pastę curry.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY,
mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW
wlewamy bulion.
ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY
ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ ZUPĘ
przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1078,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
269,6 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
25,4 g
Błonnik
2,9 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
Wystarczy tylko 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto z owocami i to w wersji fit! Sprawdź przepis Kingi i przekonaj się sam/sama!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Magdalenki na 2 sposoby
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Wrapy z szynką i mango
Wrapy z szynką i mango to świetna propozycja dania, które zabierzesz na piknik lub drugie śniadanie do pracy!