Konfitura borówkowa z limonką • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BORÓWKI PRZEBIERAMY,
myjemy i dobrze osączamy.
LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
z limonki cienko obieramy obieraczką, sok wyciskamy.
BORÓWKI, SOK I
skórkę z limonki, cukier waniliowy i cukier żelujący dobrze mieszamy w wysokim garnku, jagody lekko przy tym rozgniatamy.
MASĘ DOPROWADZAMY DO
wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
NASTĘPNIE GOTUJEMY PRZEZ
4 minuty, cały czas mieszając.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2629,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
131,5 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Pumpkin pie – ciasto korzenno-dyniowe
Klasyczne ciasto w stylu amerykańskim, czyli pumpkin spice! Ta tarta na idealnym kruchym cieście wypełniona aromatycznym dyniowym nadzieniem to spełnienie kulinarnych marzeń w jesienne popołudnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.