Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŻURAWINY MYJEMY. PIĘĆ
mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.
GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI
Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.
ROZDRABNIAMY OWOCE
Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1979,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
110 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
2,6 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Ciastka owsiane z bananem
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.