Krem z gotowanym indykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy kalafior i masło. Zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotujących się warzyw na 10 minut, następnie wyciągamy. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dolewamy wody. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i skórką otartą z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z INDYKA
Ugotowanego indyka siekamy bardzo drobno. Łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy indyka oliwą, solą, pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z cytryny. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1495,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,8 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
11 g
Białko
32,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Smoothie z kiwi i miętą
Temperatura za oknem sprawia, że marzysz o orzeźwiającym napoju? Zmiksuj sobie smoothie z kiwi, limonki i mięty.

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.