Krwawe muffinki • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MUFFINY
Jaja ubijamy z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy rózgą i przekładamy do rękawa cukierniczego. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem przez około 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do garnka wrzucamy przetarte przez sitko maliny. Dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY CUKROWE SZKŁO
Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Zagotowujemy aż do momentu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Masę wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KREMU WANILIOWEGO
Serek wyciągamy z lodówki na 1 godzinę przed robieniem kremu. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami serka, a następnie dodajemy do pozostałej ilości serka. Śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem. Wstawiamy do lodówki.
DEKORUJEMY MUFFINY
Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy kremem waniliowym. Cukrowe szkło rozbijamy na kawałki, moczymy w sosie malinowym i układamy na muffinach. Muffinki polewamy jeszcze odrobiną sosu malinowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4845,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,8 kcal
Tłuszcz
14,9 g
Węglowodany
59,8 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.