Kurczak z brokułami i boczniakami z woka • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
PODGOTOWUJEMY BROKUŁY
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.
MIĘSO SMAŻYMY Z WARZYWAMI
Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1893,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,3 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
17,3 g
Błonnik
41,4 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Zupa instant
Przygotuj bazę do zupy, która doskonale sprawdzi się jako lunch w pracy!

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
Łyk orzeźwienia w upalny dzień? Ten kaktusowy drink bez alkoholu świetnie sprawdzi się w roli imprezowego napoju dla miłośników lekko gazowanych propozycji.

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!