Labneh - domowy serek z jogurtu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domowym zaciszu? To musi być labneh! Delikatny, lekko kwaśny twarożek, często serwowany jako dodatek do różnych potraw w kuchni bliskowschodniej, dzięki swojej wszechstronności może być używany jako dip, smarowidło do pieczywa lub składnik sałatek. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy przysmak!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY JOGURT Z SOLĄ
W małej misce mieszamy jogurt grecki z solą, aż składniki się połączą.
ODCEDZAMY LABNEH
Wykładamy miskę czystą bawełnianą ściereczką lub złożoną w kilku warstw gazą. Przekładamy jogurt na nią jogurt. Zbieramy brzegi materiału, formując woreczek, który wiążemy sznurkiem.
CHŁODZIMY LABNEH
Drewnianą łyżkę kładziemy płasko na krawędziach miski, tworząc poprzeczkę. Zawieszamy woreczek z jogurtem na łyżce w taki sposób, by nie dotykał dna. Odstawiamy do lodówki na dobę, by odsączyć wodę z jogurtu.
PRAŻYMY SEZAM
Na suchej patelni delikatnie prażymy sezam, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Uważamy, żeby go nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.
ŁĄCZYMY PRZYPRAWY
W misce łączymy suszony tymianek, sumak, majeranek, oregano i sól. Gdy sezam ostygnie, dodajemy go do mieszanki przypraw i wszystko dokładnie mieszamy.
PODAJEMY LABNEH
Po odczekaniu 24 godzin, wyjmujemy serek z lodówki, rozwijamy gazę i przekładamy z niej labneh do czystej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy ulubionymi dodatkami, takimi jak za'atar, pistacje, świeże zioła. Podajemy ze świeżymi warzywami, pitą lub krakersami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
287,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
71,9 kcal
Tłuszcz
3,2 g
Węglowodany
4,5 g
Błonnik
1,1 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Deser z chia
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!