Mazurek czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W GARNKU
rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
DO UBITEJ PIANY
dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
CAŁOŚĆ BARDZO DELIKATNIE
mieszamy.
NA BLASZCE WYŁOŻONEJ
papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
CIASTO WYJMUJEMY Z
blachy i kładziemy na desce.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z
miodem.
DO ŚMIETANKI WRZUCAMY
pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
MIESZAJĄC, DODAJEMY MIĘKKIE
masło.
MOŻEMY DODAĆ 20
ml whisky lub likieru.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
UPIECZONE CIASTO DZIELIMY
na 4 równe części.
PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE
smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
WARSTWĘ Z DŻEMEM
przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
MAZUREK WSTAWIAMY DO
lodówki na mniej więcej 30 minut.
ODROBINĘ GANASZU ZOSTAWIAMY
do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
ROZPUSZCZONY GANASZ
mieszamy.
SCHŁODZONE CIASTO OBLEWAMY
podgrzanym ganaszem.
NASTĘPNIE CIASTO DEKORUJEMY
rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym.
NA MAZURKU UKŁADAMY
dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5054,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
421,2 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
36,7 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką
Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto à la 3 Bit
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.