Muffiny z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę miksujemy, oba rodzaje mąki przesiewamy. W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy w dużej misce ze wszystkimi mokrymi składnikami oprócz wiśni i mieszamy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy.
PIECZEMY MUFFINKI
Składniki mokre dodajemy do sypkich i dokładnie mieszamy. W formie do muffinów umieszczamy papierowe papilotki. Masę rozkładamy do papilotek do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W garnku zagotowujemy śmietankę. Czekoladę miksujemy i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, i odstawiamy na około 15 minut. Wystudzone muffiny polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4366,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,9 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
35,9 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!