New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim • przepis • składniki • przygotowanie
Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.
WYRABIAMY CIASTO
Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.
DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI
Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.
WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA
Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.
WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.
FORMUJEMY CIASTO
Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.
UKŁADAMY SKŁADNIKI
Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ
Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.
WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1821,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
455,3 kcal
Tłuszcz
31,7 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
0 g
Białko
33,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Indyk caprese
Ten przepis na indyka w stylu włoskim to pomysł na szybki i łatwy obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy chcesz oszczędzić czas, jak i na wyjątkowe okazje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
Gdy na stole pojawiają się te przekąski, można sobie zdrowo pochrupać! Seler naciowy wypełniony kremowym serkiem pesto i kabanosami to prosty sposób na efektowne zapełnienie imprezowego stołu.

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!