Pamuła – zupa owocowa z okrasą • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I SMAŻYMY BOCZEK
Od wędzonego boczku odkrawamy skórkę. Tak przygotowany boczek kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż się przypiecze, pilnując, by się nie spalił.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce czerwonej porzeczki z jednej gałązki.
ZABIELAMY ZUPĘ
Jedną chochlę gorącej bazy zupy przelewamy do miski i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z gotującymi się owocami. Doprowadzamy zupę do wrzenia.
ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ
Łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną śmietanki. Ponownie dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się pamułą. Gotujemy zupę jeszcze ok. 10 minut.
PODAJEMY PAMUŁĘ
Do miski przelewamy ok. 3 chochli zupy, wykładamy kilka rozdrobnionych ziemniaków i okraszamy kilkoma łyżkami smażonego boczku wraz z tłuszczykiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1281,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,6 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
17,2 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.