Pasztet drobiowy • przepis • składniki • przygotowanie
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa poza cebulą myjemy i obieramy. Cebulę przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni. Odstawiamy patelnię na bok.
GOTUJEMY BULION
Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do garnka pierś oraz udka, a podroby odstawiamy na bok. Marchew i pietruszkę przekrawamy na pół i wkładamy wraz z porem i selerem do garnka, dodajemy cebulę. Zalewamy wszystko wodą. Dodajemy liść laurowy, lubczyk i ziele angielskie i ustawiamy na kuchence. Gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu wyciągamy udka, piersi, lubczyk, por oraz liście laurowe i ziele z garnka i przekładamy na talerzyk. Odlewamy też z garnka 1,5 l wywaru (można zużyć go do przygotowania zupy lub drugiego pasztetu).
DODAJEMY PODROBY I PRZYPRAWY
Do reszty bulionu dodajemy wszystkie podroby. Doprawiamy go także 1 łyżeczką soli, pieprzem i papryką. Całość gotujemy przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także bułkę, aby nasiąknęła wywarem. Wywar powinien się prawie całkiem wygotować.
MIELIMY SKŁADNIKI
Przygotowujemy miskę oraz maszynkę do mielenia mięsa. Wybieramy nakładkę ze średniej wielkości oczkami. Udka z kurczaka obieramy i wyrzucamy kości. Wszystkie podroby, mięso, bułkę oraz warzywa wkładamy do miski, a drugą podstawiamy pod maszynkę. Mielimy wszystkie składniki, najlepiej 2 razy.
DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW I JAJKA
Do miski dodajemy masło oraz jajka. Doprawiamy pasztet pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
PIECZEMY PASZTET
Formę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a potem przekładamy do niej pasztet i wyrównujemy. Wsuwamy formę z pasztetem do piekarnika i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyciągamy pasztet z pieca i studzimy go. Kroimy go dopiero wtedy, kiedy będzie wystudzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5936,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1187,3 kcal
Tłuszcz
79,4 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
5,7 g
Białko
59,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Placki ziemniaczane z pieca
Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.