Pesto z pietruszki • przepis • składniki • przygotowanie
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Czosnek obierz z łupin i wrzuć do moździerza. Dodaj także orzeszki piniowe i zetrzyj na gładką masę.
DODAJEMY PIETRUSZKĘ
Pietruszkę włóż na sito, a następnie umyj i osusz. Postaraj się oderwać listki od łodyg, a następnie dodać listki do moździerza i zetrzeć. Łodygi zamroź i używaj jako dodatku do zup i sosów.
DODAJEMY OLIWĘ
Do masy dodaj oliwę — rób to powoli, cały czas mieszając i ucierając składniki w celu uzyskania kremowej konsystencji.
DODAJEMY SER
Gdy oliwa całkowicie połączy się z resztą składników to czas na dodanie sera. Zetrzyj parmezan na tarce, a potem starannie połącz go z resztą składników, wykorzystując tłuczek. Pesto powinno być gładkie i kremowe.
WYKAŃCZAMY PESTO
Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone – jeśli nie, dodaj do niego sól i pieprz. Jeśli będzie słone, dodaj tylko pieprz, a potem wymieszaj.
PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA
Gotowe pesto przełóż do słoika i zalej jego wierzch oliwą w celu lepszego zakonserwowania. Słoik zakręć i gotowe
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1005,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,4 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
4 g
Błonnik
1 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Frykadele drobiowe z sałatą
Lubisz mięso drobiowe? Wykorzystaj je w nieco inny sposób i przygotuj na obiad pyszne frykadele drobiowe z sałatą i aromatycznym dressingiem.

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!

Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
Lubisz zjeść słodkie śniadanie? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Serek wiejski w wersji na słodko z dodatkiem kremowego masła orzechowego i świeżych owoców.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Zupa pieczarkowa z gnocchi
Szukasz przepisu na szybką i prostą zupę? Spróbuj pieczarkowej ze świeżym szpinakiem i kluseczkami gnocchi! Ten pomysł Kingi na pewno zostanie z Tobą na dłużej!