Pieczarki w panierce • przepis • składniki • przygotowanie
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy zdrewniałe kawałki nóżki.
WKŁADAMY PIECZARKI DO MĄKI
Osuszone pieczarki obtaczamy w mące, tak aby ściśle do nich przylegała.
PRZYGOTOWUJEMY JAJKO Z PRZYPRAWAMI
Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko mieszamy.
MOCZYMY GRZYBY W JAJKU
Wkładamy każdą pieczarkę do jajka i moczymy, tak aby jajko dotarło w każdą część grzyba.
PANIERUJEMY PIECZARKI
Na talerz wsypujemy bułkę tartą i panierujemy w niej pieczarki. Panierka powinna dobrze przylegać do powierzchni grzybów - nie może być żadnych prześwitów.
SMAŻYMY PIECZARKI
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wkładamy kilka pieczarek na patelnię i smażymy z każdej strony, aż zrobią się złote. Potem czynność powtarzamy z resztą pieczarek.
ODSĄCZAMY PIECZARKI Z NADMIARU TŁUSZCZU
Układamy pieczarki na ręczniku papierowym i odsączamy z tłuszczu, a potem przekładamy do miseczki lub prosto na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,2 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
2,3 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)
Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!