Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym • przepis • składniki • przygotowanie
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA PIEROGI
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko i wodę, mieszamy. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień i lekko studzimy płynną bazę ciasta.
WYRABIAMY CIASTO NA PIEROGI
Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy dość długo dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Owijamy je ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
FASZERUJEMY I FORMUJEMY PIEROGI
Ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką i chwilę wyrabiamy, by odzyskało plastyczność. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą okrągłego wycinaka lub szklanki.
GOTUJEMY PIEROGI
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy całe liście szałwii. Doprawiamy pieprzem.
PODAJEMY PIEROGI
Ugotowane i odcedzone pierogi przekładamy do szałwiowego masła. Delikatnie przesmażamy. Dodajemy drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3632 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
63,7 g
Błonnik
17,4 g
Białko
17,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.

Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.