Pierogi z truskawkami i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY ŻÓŁTKA Z NASIONKAMI WANILII
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
LEPIMY PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką.
LEPIMY PIEROGI ZE ŚLIWKAMI
W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2589 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
431,5 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
74 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy tort "Nicolas
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.