Placek po węgiersku • przepis • składniki • przygotowanie
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Obieramy cebulę z łupiny i kroimy ją w kostkę. Obieramy także marchewkę, a potem wraz z papryką kroimy ją w kostkę. Ogórki odsączamy z nadmiaru soku i kroimy w drobną kostkę.
OPRAWIAMY MIĘSO
Szynkę starannie oczyszczamy, a potem kroimy w większą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
W garnku rozgrzewamy olej (2 łyżki) i podsmażamy boczek oraz cebulę. Po chwili dodajemy marchew oraz paprykę. Mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy pokrojone ogórki i ponownie mieszamy. Po upływie 3-4 minut odstawiamy patelnię na bok.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i masło. Dodajemy mięso. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, a potem mieszamy. Gdy zacznie robić się delikatnie rumiane, dodajemy je do garnka.
DODAJEMY BULION
Podgrzewamy bulion w rondelku, a potem dodajemy go do garnka. Przyprawiamy gulasz pozostałą resztą przypraw i mieszamy.
DUSIMY GULASZ
Dusimy gulasz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso całkiem zmięknie, ale po upływie godziny dodajemy pomidory i ponownie wszystko mieszamy. Gdy gulasz będzie gotowy, pozostawiamy go pod przykryciem i przechodzimy do przygotowywania placków.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, a potem trzemy na tarce do miski. Zostawiamy je na chwilę, a potem odsączamy z nich nadmiar płynu. Płyn z miski wylewamy.
DODAJEMY INNE SKŁADNIKI
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce. Dodajemy ją do ziemniaków. Do miski dodajemy także mąkę, jajka oraz sól i mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Rozgrzewamy olej na patelni, a potem smażymy na niej po 2 placki. Smażymy każdego placka z obu stron (po ok. 3-4 minuty na stronę). Powtarzamy czynność do momentu, w którym skończy się ziemniaczana masa. Możemy też smażyć duże placki zamiast małych – wówczas na porcję będzie przypadał jeden placek przykryty gulaszem.
PODAJEMY PLACKI
Podgrzewamy gulasz. Na talerzach rozkładamy placki, a następnie polewamy je gulaszem. Ozdabiamy wedle uznania np. śmietaną i natką pietruszki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3454,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
863,5 kcal
Tłuszcz
38 g
Węglowodany
62,1 g
Błonnik
9,2 g
Białko
63,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!