Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PLACUSZKI
Żółtko oddzielamy od białka. Białko odkładamy na później, a żółtko łączymy w misce z serkiem i erytrytolem. Truskawki kroimy w dość drobną kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA PLACUSZKI
Do miski z serkiem przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do masy pokrojone w kostkę truskawki. Wszystko dokładnie mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta na placuszki. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy ciasto, aby nie straciło na objętości.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Porcje ciasta wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron po ok. 3 minuty, aż placuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
PODAJEMY PLACUSZKI
Gotowe placuszki podajemy na ciepło z drobno posiekanymi orzechami i kawałkami świeżych truskawek, skropione miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
390,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,2 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
55,5 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!

Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.

Kurczaki-Patyczaki
Kurczaki-Patyczaki to danie polecane dzieciom, które z pewnością im zasmakuje.