Podudzia indyka z marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PODUDZIA INDYKA
nacieramy pieprzem i solą.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek.
WKŁADAMY MIĘSO I
smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano przez około 20 minut, a następnie zdejmujemy podudzia z patelni.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, pory kroimy w półplasterki, a czosnek drobno siekamy.
WRZUCAMY JE NA
patelnię, na którym smażył się indyk i podsmażamy przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną.
DODAJEMY WINO I
posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
PODGRZEWAMY, AŻ ILOŚĆ
płynu zmniejszy się o połowę.
SOS PRZELEWAMY DO
naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY BULION I
wkładamy podudzia z indyka.
DOOKOŁA UKŁADAMY OBRANE
i pokrojone wzdłuż marchewki.
NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
podudzia przekładamy na talerz.
SERWUJEMY WRAZ Z
upieczonymi marchewkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3193,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
798,3 kcal
Tłuszcz
30 g
Węglowodany
46 g
Błonnik
80,3 g
Białko
80,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!