Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY I PIECZEMY PODUDZIA
Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.
PODAJEMY DANIE
Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1936,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,4 kcal
Tłuszcz
32,8 g
Węglowodany
50,8 g
Błonnik
11,7 g
Białko
43,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna terrina
Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!