Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ
Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.
MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.
DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.
PODAJEMY POMIDORY
Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1558,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
779,3 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
70 g
Błonnik
7,5 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Jajka w koszulkach z airfryera
Jajka w koszulkach z airfryera to najprostszy sposób na ich przygotowanie. Wychodzą kształtne, idealne w środku i przepyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Placki owsiane z sałatką z truskawek
Doskonałe na pożywne śniadanie, lunch lub kolację! Proste placki owsiane podane z rześką sałatką z truskawek skrywają w sobie smaki lata. Spróbuj koniecznie!

Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!