Przepis na risotto z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Obierz także marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelnię wlej oliwę (ok. 20 ml), a następnie wrzuć czosnek oraz cebulę. Całość podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Pozwól warzywom smażyć się tak długo, aż osiągną złocisty kolor i przełóż je do miseczki. Patelnię umyj i osusz.
SMAŻYMY MIĘSO
Ponownie połóż patelnię na kuchence i wlej na nią oliwę (ok. 30 ml). Gdy zacznie skwierczeć, dodaj mięso i chwilę je podsmażaj. Poczekaj aż puści wodę, a następnie dodaj sól, pieprz oraz 1 g papryki wędzonej. Zarumienione mięso ściągnij z kuchenki i odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ POD RISOTTO
W suchym rondelku podpraż ryż przez minutę, a następnie dodaj pozostałą oliwę. Gdy ryż zacznie robić się szklisty, to czas, aby dodać do niego warzywa z miseczki. Smaż całość przez 2-3 minuty, a następnie dodaj wino i poczekaj, aż prawie całe się zredukuje. W drugim naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
DODAJEMY MIĘSO I PODLEWAMY BULIONEM
Do wszystkich składników w rondelku dodaj mięso, a następnie zacznij podlewać całość bulionem. Nabierz po chochelce, dolej, a potem dokładnie wymieszaj. Czynność tę powtarzaj, aż dodasz cały bulion. Pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać składniki, by się nie przypaliły.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do risotto, a potem wymieszaj. Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz parmezan. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Tak przygotowane risotto przełóż do głębokich talerzy i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2685 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
2,2 g
Białko
42,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!