Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KISIELU
Napój żniwny(850 ml) zagotowujemy w garnku, a jego niewielką ilość (150 ml) przelewamy do miseczki. Do kisielu w miseczce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą, a z zawiesiny znikną grudki.
GOTUJEMY KISIEL
Zawiesinę na bazie napoju i mąki ziemniaczanej przelewamy niewielkimi porcjami do zagotowanego w garnku napoju żniwnego, cały czas energicznie mieszając. Nie musimy wykorzystywać całej zawiesiny – dodajemy jej tyle, by uzyskać kisiel o pożądanej gęstości. Kisiel zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY KISIEL
Gotowy, wciąż ciepły kisiel przelewamy do pucharków za pomocą łyżki wazowej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
253,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
63,3 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
2,4 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Wegańskie hot dogi lodowe
Hot dogi i lody w jednym? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie hot dogi lodowe. Słodkie i wytrawne w jednym!

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!