Roladki ze schabu pod serowym beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY SZPINAK
Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, bardzo krótko blanszujemy – tak żeby szpinak tylko lekko ściemniał i zmniejszył objętość. Szpinak przekładamy na talerz i studzimy.
ZWIJAMY ROLADKI ZE SCHABU
Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Oprószamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku z czosnkiem, kładziemy kawałek sera pleśniowego. Zwijamy dość ciasno.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Dosypujemy rozkruszony ser, delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (ostrożnie, bo ser pleśniowy jest słony).
ROLADKI ZALEWAMY BESZAMELEM
Beszamelem zalewamy schab. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Gdyby po tym czasie beszamel był jeszcze zbyt blady, włączamy funkcję grilla na około 3-4 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3186,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
796,6 kcal
Tłuszcz
52,6 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
52,1 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!