Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka układamy do garnku z osoloną wodą i gotujemy je przez ok. 10 minut od momentu wrzenia. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie obtłukujemy, aby skorupka popękała.
BARWIMY JAJKA
W dość dużej misce mieszamy koncentrat buraczany z wodą. Dodajemy do niego obtłuczone jajka w skorupkach i moczymy je przez ok. 15-20 minut. Gotowe jajka opłukujemy, aby się nie ubrudzić, i obieramy ze skorupek.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Papryczkę chili i natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki razem z serem i ajwarem dodajemy do żółtek.
NADZIEWAMY JAJKA
Wszystkie składniki farszu przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy na gładką masę. Każdą połówkę jajka nadziewamy – poza miejscem po żółtku, pokrywając też całą powierzchnię jajka cienką warstwą gotowego musu.
OZDABIAMY JAJKA
Składniki kruszonki bardzo dokładnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu, przesypujemy na talerz i delikatnie rozgniatamy widelcem. Każdą połową jajka dotykamy zielonej kruszonki tak, aby przykleiła się do całej powierzchni musu.
PODAJEMY JAJKA
W misce dokładnie mieszamy pozostałe z namaczania jajek 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. Kilka łyżek tak powstałego sosu wylewamy na talerz i układamy na nim jajka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1150,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,1 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
5,2 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z granatem i serem pleśniowym
Walory smakowe sera pleśniowego warto podkreślać, łącząc go z owocami. Tym razem padło na pestki granatu.

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka śniadaniowa z chorizo
Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.