Sałatka z pora — z jajkiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do rondelka wlewamy wodę (ok. 500 ml) i wkładamy do niej jajka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę z garnka i wlewamy zimną. Studzimy jajka.
SPARZAMY PORA
Gotujemy wodę w czajniku. Pora przekrawamy wzdłuż i układamy go na sicie ustawionym w zlewie. Zalewamy go obficie wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł, a potem przepłukujemy go chłodną wodą.
MYJEMY SAŁATĘ I OGÓRKA
Sałatę i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ogórka na pół, potem wzdłuż, a potem w ćwiartki. Sałatę rozdrabniamy palcami. Wrzucamy do miski.
KROIMY PORA
Pora kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
KROIMY JAJKA
Wystudzone jajka obieramy ze skorupki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z resztą składników.
KROIMY SZYNKĘ
Szynkę z indyka kroimy w drobną kostkę i także wrzucamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do kubka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy gotowym sosem i dokładnie mieszamy. I już! Prawda, że to proste?
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
945,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
189,1 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
5,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kalafior z airfryera
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.

Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przecier z marchewki
Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz przecier z marchewki! Zasmakuje nawet najmłodszym dzieciom!

Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Zielone chia smoothie
Zmiksuj sobie zieloną porcję energii na cały dzień! Wypróbuj przepis Kingi na pyszne smoothie.