Sernik na zimno z galaretką z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka rozdrabniamy niemal na pył i łączymy z masłem. Następnie przekładamy je do formy i dokładnie dociskamy do dna. Tak przygotowany spód krótko schładzamy w lodówce, aby delikatnie stwardniał.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby nie była gorąca. Następnie do takiej bardzo ciepłej wody wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Galaretkę schładzamy, uważając, by w pełni nie stężała.
NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy wodą i 130 ml śmietanki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aż będzie ciepła (ok. 45-50°C).
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg sernikowy i mascarpone w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przygotowaną wcześniej żelatyną. Pozostałą śmietankę lekko ubijamy, dodajemy do masy serowej i ponownie mieszamy. Tak przygotowany ser wylewamy na schłodzony spód i przekładamy do lodówki na min. 15 minut.
ZALEWAMY SERNIK GALARETKĄ I CHŁODZIMY
Truskawki kroimy w ćwiartki, przekładamy na zestaloną masę sernikową i zalewamy połową galaretki. Następnie chłodzimy sernik, aż galaretka zacznie tężeć. Na koniec sernik zalewamy pozostałą galaretką i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4062,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
338,5 kcal
Tłuszcz
23,4 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!