Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i doprawiamy wędzoną papryką, curry, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY MIĘSO
Wnętrze frytkownicy beztłuszczowej wykładamy papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuwamy go, aby powstały dziurki. Do tak przygotowanej frytkownicy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy go w temp. 200°C przez ok. 8 minut.
PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Do ugotowanego ryżu dodajemy oliwę, olej sezamowy, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i wraz z mrożonymi warzywami dodajemy je do ryżu. Czosnek wyciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ryż ponownie mieszamy.
PODSMAŻAMY RYŻ Z MIĘSEM
Ryż z warzywami przekładamy do podsmażonego kurczaka i delikatnie mieszamy. Całość ponownie smażymy przez w temp. 200°C przez ok. 5 minut we frytkownicy beztłuszczowej, aż składniki nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SEZAMOWY
Sezam podprażamy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotego koloru. Następnie ¾ sezamu przesypujemy do rozdrabniacza i rozdrabniamy. Do sezamu dodajemy czosnek oraz dolewamy sos sojowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż powstanie pasta. Gotową pastę łączymy z majonezem i musztardą. Na koniec do sosu sezamowego dodajemy odłożony wcześniej sezam i ponownie mieszamy.
ZAPIEKAMY RYŻ Z SOSEM
Ryż i mięso usmażone we frytkownicy beztłuszczowej ozdabiamy kilkoma kleksami sosu sezamowego i całość ponownie zapiekamy w temp. 200°C przez ok. 5 minut.
PODAJEMY DANIE
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dymkę siekamy. Gotowy ryż wykładamy na talerze, ozdabiamy kleksami śmietany, awokado i dymką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2861,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1430,6 kcal
Tłuszcz
108,4 g
Węglowodany
61,5 g
Błonnik
16,8 g
Białko
59 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Czekoladowe nicecream
Banany, awokado, kakao i syrop klonowy – to połączenie tworzy świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.