Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka.
MARYNUJEMY MIĘSO
Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI
Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
PODAJEMY DANIE
Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2432,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
810,8 kcal
Tłuszcz
38,1 g
Węglowodany
67,3 g
Błonnik
11 g
Białko
51,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Omlet ze szpinakiem i szynką
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!